Untul de cacao – beneficii și proprietăți

Boabele de cacao sunt recoltate de sute de ani in regiuni precum Mesoamerica si Caraibe, din padurile tropicale din America de Centrala si de Sud, pentru realizarea cremelor naturale pentru piele si ten. Untul de cacao este grasimea vegetala obtinuta din boabele arborelui de cacao. Localnicii din America de Sud foloseau untul de cacao pentru protejarea pielii de razele de soare si de vant. Textura fina, efectul hidratant, precum si parfumul subtil este motivul pentru care untul de cacao a devenit cel mai popular, fiind folosit pentru fabricarea produselor cosmetice din intreaga lume.
beneficii cacao
Boabele de cacao sunt curatate si lasate in frunze de bananier la fermentat pana cand acestea se coc si pe urma este indepartata coaja. Dupa perioada de coacere, boabele de cacao sunt macinate fin si presate. In urma procesului de presare se obtine o substanta al caruit continut este de circa 50-60 % unt de cacao. Aceasta substanta se solidifica la temperatura camerei si capata un aspect similar cu ciocolata neagra, cu un miros puternic de cacao. Printr-un proces final de presare se obtin 2 ingrediente, untul de cacao si pudra de cacao. Untul de cacao are o culoare alb-galbuie, o textura cremoasa, miros si gust specific de ciocolata.

Proprietățile untului de cacao

Untul de cacao are un continut ridicat de grasimi nesaturate si vitamine, cu un aport semnificativ de acizi grasi Omega 9 (Acid Oleic), Omega 6 ( Acid Linoleic) si alti acizi grasi. Mai contine si triptofan, care induce o stare de bine, cu efect anti-depresiv. Triptofanul este un aminoacid care ajuta la producerea de seratonina, cunoscut si sub numele de hormonul fericii. Contine si antioxidanti (flavonoide si polifenoli) care au un puternic efect de protejare a pielii impotriva razelor ultraviolete si impotriva vantului, previne imbatranirea pielii si aparitia ridurilor. Untul de cacao contine o cantitate semnificativa de vitamine si minerale: calciu, potasiu, magneziu, zinc, fier si vitaminele A, K si E.

Beneficiile untului de cacao pentru piele

Pe piata se gasesc doua tipuri de unt de cacao, rafinat si nerafinat. Cele doua sunt diferentiate prin procesul de productie:
  • untul de cacao rafinat este obtinut prin folosirea de solventi chimici prin care se elimina impuritatile, insa care elimina si o buna parte a mirosului si aroma, dar si coloarea specifica. procesare se face la temperaturi ridicate si astfel se pot pierde proprietatile benefice. Untul de cacao rafinat este cel mai des utilizat in produsele cosmetice.
  • untul de cacao nerafinat este varianta neprocesata, organica, care isi pastreaza proprietatile benefice, gustul, aroma si mirosul specific de ciocolata. Pentru ca este nerafinat este mult mai sanatos decat cel rafinat.
Untul de cacao ca si produs cosmetic este indicat pentru toate tipurile de piele. Protejeaza atat tenul gras, cat si tenul uscat, si ingrijeste parul. Pentru cei care au pielea sensibila se recomanda aplicarea unei cantitati mici pentru a testa reactia la contact cu acesta. Fiind bugat in substante hidratante este recomandat pentru hidratarea si ingrijirea pielii, previne exfolierea si uscarea pielii datorita continutului de grasimi nesaturate care se absoarbe rapid in piele. in stare pura, untul de cacao, este solid, si se topeste in contact cu pielea. Are efect emolient pentru buze, protejeaza si repara buzele crapate de frig, de vant si de razele soarelui.
  • previne aparitia ridurilor
  • stimuleaza productia de colagen
  • calmeaza iritatiile pielii
  • hidrateaza si regenereaza pielea
  • previne vergeturile la gravide
  • hidrateaza pielea dupa barbierit
  • repara calcaiele crapate
  • hraneste si protejeaza parul

Untul de cacao este benefic si pentru sanatate fiind bogat in vitamine, antioxidanti si acizi grasi, conform unor studii de specialitate. Datorita continutului mare de antioxidanti scade riscul de boli cardiovascuare. Creste nivelul colesterolului bun (LDL) din organism datorita acizilor grasi nesaturati din compozitie. Este eficient in tratarea constipatiei la copii, fiindca imbunatateste digestia si previne constipatia.

Produse de cacao

[et_pb_shop type=”product_category” include_categories=”212″ columns_number=”4″ show_rating=”off” show_sale_badge=”off” _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” locked=”off” global_colors_info=”{}”][/et_pb_shop]
Tratament naturist pentru Hemoroizi si Fisuri Anale

Tratament naturist pentru Hemoroizi si Fisuri Anale

Tratament naturist pentru Hemoroizi si Fisuri AnaleDe-a lungul vietii 3 din 4 adulti vor dezvolta cel putin odata hemoroizi, insa persoanele trecute de varsta de 50 de ani recunosc ca se confrunta cu aceasta afectiune mai frecvent. Hemoroizi apar atunci cand venele...

citește mai mult
Miere de manuka – beneficii si proprietati

Miere de manuka – beneficii si proprietati

Ce este mierea de manuka?Mierea de manuka are beneficii si proprietati foarte apreciate in lumea intreaga. Mierea de manuka este obtinut din nectarul arborelui de manuka. Arborele din Noua Zeelanda infloreste cateva saptamani in lunile de vara spre deliciul albinelor...

citește mai mult
Descopera 10 beneficii ale ceaiului verde

Descopera 10 beneficii ale ceaiului verde

Ceaiul verde este facut din frunzele si mugurii plantei Camellia Sinensis si isi are originile in China, insa productia si manufactura s-a extins si in alte tari din Asia. Ceaiul verde este in topul bauturilor sanatose. Este incarcat cu antioxidanti care aduc...

citește mai mult