Untul de cacao – beneficii și proprietăți
Boabele de cacao sunt recoltate de sute de ani in regiuni precum Mesoamerica si Caraibe, din padurile tropicale din America de Centrala si de Sud, pentru realizarea cremelor naturale pentru piele si ten. Untul de cacao este grasimea vegetala obtinuta din boabele arborelui de cacao. Localnicii din America de Sud foloseau untul de cacao pentru protejarea pielii de razele de soare si de vant. Textura fina, efectul hidratant, precum si parfumul subtil este motivul pentru care untul de cacao a devenit cel mai popular, fiind folosit pentru fabricarea produselor cosmetice din intreaga lume.

Proprietățile untului de cacao
Untul de cacao are un continut ridicat de grasimi nesaturate si vitamine, cu un aport semnificativ de acizi grasi Omega 9 (Acid Oleic), Omega 6 ( Acid Linoleic) si alti acizi grasi. Mai contine si triptofan, care induce o stare de bine, cu efect anti-depresiv. Triptofanul este un aminoacid care ajuta la producerea de seratonina, cunoscut si sub numele de hormonul fericii. Contine si antioxidanti (flavonoide si polifenoli) care au un puternic efect de protejare a pielii impotriva razelor ultraviolete si impotriva vantului, previne imbatranirea pielii si aparitia ridurilor. Untul de cacao contine o cantitate semnificativa de vitamine si minerale: calciu, potasiu, magneziu, zinc, fier si vitaminele A, K si E.Beneficiile untului de cacao pentru piele
Pe piata se gasesc doua tipuri de unt de cacao, rafinat si nerafinat. Cele doua sunt diferentiate prin procesul de productie:- untul de cacao rafinat este obtinut prin folosirea de solventi chimici prin care se elimina impuritatile, insa care elimina si o buna parte a mirosului si aroma, dar si coloarea specifica. procesare se face la temperaturi ridicate si astfel se pot pierde proprietatile benefice. Untul de cacao rafinat este cel mai des utilizat in produsele cosmetice.
- untul de cacao nerafinat este varianta neprocesata, organica, care isi pastreaza proprietatile benefice, gustul, aroma si mirosul specific de ciocolata. Pentru ca este nerafinat este mult mai sanatos decat cel rafinat.
- previne aparitia ridurilor
- stimuleaza productia de colagen
- calmeaza iritatiile pielii
- hidrateaza si regenereaza pielea
- previne vergeturile la gravide
- hidrateaza pielea dupa barbierit
- repara calcaiele crapate
- hraneste si protejeaza parul
Untul de cacao este benefic si pentru sanatate fiind bogat in vitamine, antioxidanti si acizi grasi, conform unor studii de specialitate. Datorita continutului mare de antioxidanti scade riscul de boli cardiovascuare. Creste nivelul colesterolului bun (LDL) din organism datorita acizilor grasi nesaturati din compozitie. Este eficient in tratarea constipatiei la copii, fiindca imbunatateste digestia si previne constipatia.
Produse de cacao
Tratament naturist pentru Hemoroizi si Fisuri Anale
Tratament naturist pentru Hemoroizi si Fisuri AnaleDe-a lungul vietii 3 din 4 adulti vor dezvolta cel putin odata hemoroizi, insa persoanele trecute de varsta de 50 de ani recunosc ca se confrunta cu aceasta afectiune mai frecvent. Hemoroizi apar atunci cand venele...
Miere de manuka – beneficii si proprietati
Ce este mierea de manuka?Mierea de manuka are beneficii si proprietati foarte apreciate in lumea intreaga. Mierea de manuka este obtinut din nectarul arborelui de manuka. Arborele din Noua Zeelanda infloreste cateva saptamani in lunile de vara spre deliciul albinelor...
Descopera 10 beneficii ale ceaiului verde
Ceaiul verde este facut din frunzele si mugurii plantei Camellia Sinensis si isi are originile in China, insa productia si manufactura s-a extins si in alte tari din Asia. Ceaiul verde este in topul bauturilor sanatose. Este incarcat cu antioxidanti care aduc...